sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kuvat kuin kirjoja

Tiesitkö, että sinäkin luet kuvia kuin mitä tahansa kirjaa tai lehteä ? Kuulostaa kummalliselle, mutta silkkaa totta se on. Itsekkin opin tämän kunnolla tietämään vasta kouluun mennessäni. Okei, kuinkas minä voisinkaan perustella väitteeni todeksi... Katsokaapa tätä kuvaa:


Tässä maatuska perhe koittaa valloittaa sinistä tyyny vuorta :D He ovat kapuamassa oikealta alhaalta vasemmalle ylös. Liike näyttää raskaammalle kuin seuraavassa kuvassa.


Tässä kuvassa kipuaminen näyttää kevyemmältä ja helpommalta, koska liikkeen suunta on vasemmalta oikealle kuten meidän länsimaalaisten lukusuunta on. Jos vaikkapa kiinalaiset tai japanilaiset katsoisivat näitä kuvia heille tämä kuva näyttäisi olevan raskaampi, koska he ovat tottuneet lukemaan eri tavoin.


Kuvista voi lukea myös jotain kuvien ottajasta ja miettiä mitä ottaja on kuvallaan halunnut kertoa. Tälläiset analysoinnit tosin tapahtuvat aivoissa niin huomaamattomasti ettei niitä ymmärrä tietoisesti aina ajatellakkaan. Jokaisella kuvaajalla on omanlainen tyylinsä ja käsialansa kuten kirjoittamisessakin. Tämän olen varsin hyvin oppinut huomaamaan koulussa, kun esittelemme tunneilla kuvatehtäviä toisillemme. Jokaisella oppilaalla on jo havaittavissa omanlainen käsialansa vaikka suurinosa onkin vasta harraste pohjalta opiskelemassa. Minullakin on oma tyyli vaikken sitä ole aiemmin huomannut. On kuitenkin vaikea määritellä millainen se on mutta katsomalla kaikkia kuviani niissä huomaa jotain samanlaisuutta. Jos nyt katsotte tämän tekstilaatikon yllä ja alla olevaa kahta kuvaa niin voitte kenties lukea kuvista, että olen sommittelulla halunnut kertoa jotain. Jos kuivatut hedelmät olisivat kaikki päällekkäin samassa kohdassa kuva olisi melko "jäykkä". Asettamalle ne lomittain kuva näyttää eläväisemmälle ja kertoo ehkä myös siitä että olen itsekkin rönsyilevä ja elämänhaluinen.


Koulun myötä olen tajunnut, kuinka kallista kaikki valokuvaajan ammattiin liittyvä onkaan. Pitäisi hankkia maksullisia ohjelmia tietokoneeseen ja kaikenlaisia lisävarusteita kameraan vara-akusta objektiiveihin. Tähän mennessä olen tyytynyt googlen tarjoamaan ilmaiseen Picasan kuvanmuokkausohjelmaan mutta nyt se ei enään taida riittää mihinkään. Koulussa käytetään Photoshoppia ja toki haluaisin sen omalle koneellenikin. Toistaiseksi sen hankkiminen tulisi vielä niin tyyriiksi, että taidan kuitenkin pysytellä kotosalla ilmaisohjelmissa. Niimpä latasin Gimpin, vaikka jo joskus aiemmin olin sitä käyttänyt ja poistanut koneelta. Se oli silloin liian monimutkainen käytettäväksi mutta luulempa että nyt sen kanssa pärjään :D

Tässä tälläkertaa ehkä hiukan erilainen postaus, avartaa varmaankin kaikkien katseita katselemaan kuvia erilaisilla ja uusilla tavoilla :) Toivottavasti tykkäsitte!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti